Monday, February 14, 2005

ontbijtkoek (slot)

De Koek.


Vandaag de uitslag van de grote Brechtjesblogje ontbijtkoektest (zie hier). De test ging tussen Appiehuismerk (links) en Peijnenburg 400 gram (rechts). Zoals jullie zien, heeft Peijnenburg meer volume en een iets donkerder kleur. Hamvraag (what's in a word): smáken ze ook verschillend?

Hiervoor deden we een doubleblind (Noot 1) test met ons consumentenpanel.

De proefopstelling.

Links: Koek 1. Rechts: Koek 2.

Het panel.

Links: Dr. Ir. Tijger, internationaal bekend onderzoekster aan de vakgroep Voedselwelzijn van de Universiteit van Wageningen.
Rechts: Mr. dr. Kyra, gerenommeerd Flora en Faunarechtenkenster aan de Vakgroep Encyclopaedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden (assistent van Prof. Dr. Paul Cliteur)

De eerste indruk.

Dr Ir Tijger: `ruik ik daar een vleugje tamme parkiet? ´
Mr Dr Kyra: `de consistentie en de textuur van dit spul vind ik naatje.´

Oei. Ethiek!

De helft van de jury (Mr. Dr. Kyra) houdt het al gauw voor gezien: "Wat? Zit er zeewier door? Weet je wel dat dat verboden is volgens de conventie van Ulaan Batar? Omdat zeewier ernstig onderdrukt wordt?"
Dr. Ir. Tijger:¨Het Nederlandse parlement heeft dat bij mijn weten nog niet geratificeerd¨.
Desondanks verlaat Mr. Dr. Kyra onder protest de zaal.

Dr. Ir. Tijger zet door.

Nadat de schoteltjes verwisseld zijn, zet Dr. Ir. Tijger de test voort.

Het juryrapport.
`Hm. In koek 1 proef ik een vleugje forellenkop en de consistentie is ook wat knapperiger en steviger. Die doet in de verte denken aan vers gevangen kikker. Koek twee smaakt weliswaar een tikje naar dikke bromvlieg, maar de textuur doet denken aan natte bladeren. En dat zeewier doet het ook geen goed.`

De Peijnenburger koek is dus met glans als beste uit de test gekomen.

Noot 1: doubleblind: dwz. de ontbijtkoek wist niet door welke poes hij gegeten zou worden en de poes wist niet welke ontbijtkoek ze at. De experimentleidster wist het al helemaal niet meer.