Sunday, January 23, 2005

Wat we geloven, maar niet kunnen bewijzen. (1)

Ik ben er al nog steeds aan het nadenken over De Vraag. NRC heeft De Vraag ook aan 8 denkers gesteld, waaronder Gerrit Krol en Paul Schnabel. Antwoorden varieren van "De mens wordt niet ouder dan 100", tot "Huiswerk is te leren door er 's nachts naar te luisteren" tot "Er is een logische reden voor het bestaan van het universum".

Paul Schnabel is van mening dat vooruitgang bestaat, ook al kan het niet bewezen worden:
"Als gelovige in de vooruitgang vraag ik ook altijd aan mensen die zeggen dat vroeger - te beginnen in het Athene van 2500 jaar geleden- alles beter was, voor wie het dan beter was en hoeveel kans er zou zijn dat zij zelf zouden hebben behoord tot de gelukkigen die het beter dan nu hadden. Meer mensen zijn deel uit gaan maken van de wereldgeschiedenis; de gelijkheid is groter geworden; de verdeling, althans in de westerse wereld, eerlijker en de zeggenschap beter verdeeld."

Gerrit Krol: "Ik geloof in het ongelooflijke. Ik geloof in het onmogelijke en vind daarbij steun in een woord van H. Marsman:
"Ontgin waar niemand
vruchtbaarheid vermoedt,
elke woestijn heeft zijn wel;
geloof onafgebroken:
hier móet water zijn."

Marita Mathijsen tenslotte gelooft: het papieren boek blijft.
"Elke handeling die bij het lezen hoort is prettig als een boek mooi verzorgd is. Het strijken over de kaft, het openen, het omslaan van de bladzijden, het sluiten. Een publicatie die je leest vanaf een scherm lijdt even gemakkelijk uit je geheugen als de letters van het beeld wegglijden. Vraag mij naar een bepaalde mooie of belangwekkende passage uit een fascinerend boek, en ik zal weten of die op de linker- of de rechterpagina, aan het begin of het eind van de bladzijde, halverwege of vooraan in het boek stond. De materie benadrukt het belang. Het goede boek is een gedrukt boek."