toch nog vooruitgang - 2
Het FD haalt nu trouwens ook eens uit naar het economisch eeuwig doemdenkende kabinet. In haar eindejaarsbijlage herhaalt ze nog eens de kritiek die al vaker werd uitgestort over Balkenende-II: draconische maatregelen eisen, wijzend op een economische ramp terwijl daar helemaal geen sprake van is. Balkenende placht te verwijzen naar de jaren tachtig, toen de werkloosheid opliep met 10.000 per maand, de huizenmarkt kelderde, en het overheidstekort huizenhoog opliep.
Dat is nu absoluut niet het geval, integendeel. De arbeidsdeelname is tussen 1993 en 2003 gestegen van 64 naar 74%. Ook bij ouderen trouwens: in 1993 werkte 29% van de mensen tussen de 55 en de 64 jaar, in 2003 45%. De werkeloosheid ligt voorlopig ruim beneden de half miljoen. De huizenmarkt blijft ondanks alle sombere voorspellingen stabiel. En intussen is ook wel doorgedrongen dat de gevreesde vergrijzing gewoon een golf is die in 2040 haar hoogtepunt bereikt, en daarna weer afneemt. Brinkhorst riep dat het afgelopen moest zijn met polderen, omdat we anders de concurrentie met China en India niet aankonden. Blijkt intussen ook wel weer mee te vallen: de Rotterdamse haven doet het alweer prima en Hoogovens is er dankzij de staalvraag uit China weer bovenop.
Kleurplaat voor kinderen (echt waar).
Beter zou het zijn, aldus het FD, als het Kabinet de boodschap uitdroeg dat Nederland altijd al een open en concurrerende economie is geweest en de concurrentie met het ons bekende mouwenopstropen prima aankan. Ik denk ook dat Nederland gebaat zou zijn met een lekker Clintoniaans optimisme. Zou Wouter Bos zoiets kunnen uitstralen?
|