Friday, December 10, 2004

Kofi is weer OK

De VS steunen Kofi Annan weer. Nadat senator Coleman (Republikeins, inderdaad) vorig seizoen de jacht op Annan geopend had vanwege vermeende corruptie van Annan's zoon bij het Olie-voor-Voedselprogramma in Irak, spreekt de regering Bush nu opeens haar vertrouwen weer uit in Annan. Terwijl Coleman tien dagen geleden geleden nog op hoge toon zijn vertrek eiste.

Het kwaad is natuurlijk al geschied. Annan heeft nu een imagoprobleem. Overigens was niet het VN-secretariaat maar de Veiligheidsraad verantwoordelijk voor het Oil-for-Food programme. Dat heeft jarenlange corruptie van zowat iedereen die erbij betrokken was, niet gezien of willen zien. Coleman speculeert dat Saddam van het oliegeld dat hij toch binnekreeg, wapens heeft kunnen kopen, en dat de VS dus nu worden dwarsgezeten met door de VN bekostigde wapens. Dat valt natuurlijk goed in de VS.

Maar de reden dat Kofi nu opeens weer OK is, is waarschijnlijk een andere. Al een tijd is een commissie, de cie-Panyarachun/Scowcroft bezig om een oplossing te vinden voor twee problemen die de VN teisteren: het feit dat de Veiligheidsraad niet erg representatief is samengesteld (Engeland en Frankrijk een vaste zetel, maar China, India en Braziliƫ niet). En het probleem dat het door de Veiligheidsraad erkende 'recht op zelfverdediging' niet meer past bij deze tijd van terrorisme. Het onlangs verschenen voorstel van de commissie is een 'recht op preventief ingrijpen', te sanctioneren door een representatiever samengestelde Veiligheidsraad.

Het recht op preventief ingrijpen, door de VN te sanctioneren, zal de VS als muziek in de oren klinken. Hadden ze dat in Irak maar gehad! Ik vraag me af, maar ik zie natuurlijk overal samenzweringen: was de aanklacht van Coleman tegen Annan een drukmiddel, om met een voor de VS gunstig voorstel te komen?