Saturday, November 06, 2004

wreedheid in overtreffende trap -commentaar


Maarten van Poelgeest nam het onder meer op voor Cohen: "De boel bij elkaar houden, het is gemakkelijk om er cynisch over te doen, maar het is nu wel de juiste keus". Hij waarschuwde ervoor om onderscheid te maken: "Wat met Van Gogh gebeurd is, is een terroristische daad. Wat in de Diamantbuurt gebeurd is, is een integratieprobleem. Je moet die twee wel uit elkaar houden: niet alle jongentjes die op de straathoek hangen, zijn opeens terroristen en zo moet je ze ook niet benaderen".
Frank Buijs wees erop dat we hier van doen hebben met islamitisch extremisme van Nederlands fabrikaat. "Het is belangrijk om de niet-extremistische types nu naar je toe te trekken. Rechts is nu bezig hard op te treden tegen alles wat allochtoon is. Hup de hakbijl erin. Links moet daar het fileermes tegenover zetten. Dit is een veiligheidsprobleem en geen integratieprobleem. Je moet nu niet polariseren. En wat daarnaast moet, is de kwaliteit van het debat en de democratie bewaken en bevorderen. Het gaat niet om vrije meningsuiting, maar om meningsuitwisseling."
In de wandelgangen werden overigens wel opmerkingen gemaakt over de stijl van Hirsi Ali. Nee, bedreigingen mogen nooit of te nimmer. Laat staan geweld. Maar spreekt Hirsi Ali nu namens de moslimvrouwen? Nee, een dergelijke achterban heeft ze niet. Het is tijd dat toch meer moslims, mannen en vooral vrouwen, hun mond open doen.