Tuesday, November 23, 2004

kastanjerevolutie


(Kiev: foto NRC/AP)

Na de Rozenrevolutie in Georgië nu een Kastanjerevolutie in Oekraïne. Afgelopen zondag leek de Westers geörienteerde Joesjtsjenko te hebben gewonnen - volgens de exit-polls althans en in de peilingen stond hij ook al voor. De 1e ronde had hij ook al gewonnen. Maar afgelopen zondag had opeens Poetin-getrouwe Janoekovitsj met enkele procentpunten verschil de overwinning in de wacht gesleept. Smell a rat. OVSE en vele andere waarnemers constateren fraude.

Nu bezetten studenten de binnenstad van Kiev. De McRevolutie noemt NRC het. Uitermate efficient voorbereid. Pora ontstond begin dit jaar in navolging van de Servische beweging Otpor en het Georgische Kmara. Oekraïense studenten gingen deze zomer op stage om te leren hoe je een vreedzame, democratische revolutie organiseert. Westerse niet-gouvernementele organisaties financieren de hoofdkwartieren, computers, mobiele telefoons, buttons, shawls en banieren. 's Nachts houden de jongeren de stad bezet, 's morgens komt iedereen weer opdraven voor een grote demo.

Romantische tijden voor de studenten. Het zal nog wel hard werken worden. En toch benijd ik ze een beetje. Tsjee, dat klinkt alsof ik oud begin te worden!
Alhoewel - er zijn natuurlijk grotere krachten aan het werk. Alle EU-landen hebben de Oekraïnse ambassadeur op het matje geroepen. VS dreigt met maatregelen. Die Westerse NGO's krijgen ook ergens hun geld vandaan. Er is al lang en methodisch aan deze machtsovername gewerkt want hij is onderdeel van een grotere machtsstrijd. Janoekovitsj -en Poetin- zullen binnenkort wel in het stof bijten.

Ik word niet alleen oud maar ook cynisch!