Thursday, October 21, 2004

logverslaafd

Via Woordenaar een artikel over logverslaving, van de hand van fervent weblogger Maud Newton. Newton beschrijft hoe haar logje zo verslavend wordt, dat het haar uren per dag kost. Maar tegelijk werd haar log ook toonaangevend. Er werd over geschreven in kranten. Als ze ergens kwam werd ze begroet met: 'O ben jij Maud van het weblog? Heb jij nog tijd om te werken eigenlijk?' Dat had Maud inderdaad niet. Het ging ook niet zo goed met haar werk.

Logverslaving is de overtreffende trap van hobbyloggen. Ik beschouw mezelf nog als een hobbyist, want ik log hooguit in de lunchpauze. Dat valt dus best mee. Technisch gezien stelt mijn weblogje ook niets voor, ik ben nog niet eens aan de Pivot. Maar 't is wel leuk!

Het begint natuurlijk met de uitdaging om je eigen schrijfstijl en onderwerpen te vinden. Originele invalshoeken te belichten. De heel dag grapjes lopen te verzinnen. Of juist scherp commentaar te geven. En met een schuin oog de bezoekersaantallen in de gaten houden.

Wat ik wel leuk vind: ik houd het nieuws goed bij, maar sinds mijn weblog voel ik me meer dan een passieve nieuwsconsument. Als weblogger doe je iets met het nieuws: je pikt er iets uit, becommentarieert, voegt iets toe. Ha lekker, ik hoef niet meer die drie kranten per dag over me heen te laten komen!
En omdat je eigenlijk elke dag wel iets moet schrijven, houd het je ook nog scherp.

Nou en dat je, als je erg je best doet, een beetje deel wordt van een clubje. Bijna dagelijks kijk ik op mijn favorieten (lijstje rechts): hebben zij hetzelfde van het nieuws opgepikt als ik? En wat vinden zij? Wat hebben zij vandaag meegemaakt?

Ik log dus ik besta! Kost me een uur per dag momenteel. Is dat veel?