Wednesday, October 13, 2004

FBI neemt Indymedia-server in beslag.

Op donderdag 7 oktober, rond half zes s'avonds merkten de vrijwilligers van een 20-tal indymedia's dat hun websites het plotseling niet meer deden. Het bleek niet om een technisch defect te gaan maar om een inbeslagname door de FBI. Die liet de server weghalen bij Rackspace, de provider, in Londen.

Naast 20 Indymediasites werden ook verschillende onafhankelijke radio's die hun programma's via het internet uitzenden door deze inbeslagname getroffen. De inbeslagname gebeurde op vraag van de Italiaanse en Zwitserse autoriteiten. De Italiaanse vraag zou volgens Indymedia in verband staan met een kritisch artikel op Indymedia Italiƫ waar de extreemrechtse regeringspartij Alianza Nationale moeite mee had.

Ondanks de verontwaardigde reactie van de Internationale Federatie van Journalisten, van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Belgische Journalistenbond kwam er nauwelijks of geen reactie in de Nederlandse pers. Inmiddels komt er wel reactie uit politieke hoek. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!, de Vlaamse ecologisten kaart de zaak aan in het Europees Parlement.