Friday, October 08, 2004

De voet van Balkenende

Vrij Nederland duikt deze week eens in het verhaal van de voet van Balkenende. Wat is daar nu eigelijk aan de hand? Kun je werkelijk ruim anderhalve maand volledig uitgeschakeld zijn vanwege een wond aan je voet?
Want daar begint het op te lijken. Er wordt wel voorzichtig gesproken over terugkomst van de premier, maar die wordt pas op zijn vroegst voorzien voor de Europese Raadsvergadering van 5 november.

Da's lang, voor een voet.




Op 20 september berichtte de RVD dat "de instabiele fase in de gezondheidstoestand van de premier voorbij was". Instabiel? Een ontstoken voet? Afgelopen vrijdag berichtte de RVD dat de premier nu ging revalideren, "gericht op het weer optimaal gebruiken van de voet". Met andere woorden, merkt VN op, op dit moment staat niet helemaal vast of de premier zijn voet ooit weer helemaal kan gebruiken.

Een agressieve Streptococcus Pyogenes (waarschuwing: geen fijn plaatje). Dat was de oorzaak, en dat kan levensbedreigend zijn. Vandaar dat de RVD op 20 september berichtte dat de gezondheidstoestand van de premier niet meer instabiel was (lees: hij was buiten levensgevaar). Maar hij was dat, volgens diverse bronnen waaronder tweede man van de RVD Henk Brons, wel degelijk geweest.

Bevreemdend, meldt VN verder, omdat volwassen mannen in de kracht van hun leven niet tot de risicogroepen behoren. Verhoogd risico geldt eigenlijk voor mensen met een beschadigd immunsysteem, bejaarden of zieke kinderen. En het feit dat de premier opvallend langzaam herstelt, wijst erop dat hij behoorlijk verzwakt is. 'Bronnen uit de directe omgeving van de MP' schrijft VN, 'bevestigen dat hij al maanden op het randje van een burn-out balanceerde'. Hij slaapt sinds zijn premierschap maar een paar uur per nacht. En hij was minder voorbereid op dat moordende tempo dan zijn voorgangers Lubbers en Kok. Die hadden nog ministerschappen vervuld voordat ze MP werden. Als onervaren fractievoorzitter is Balkenende meteen in het diepe bad van het premierschap gegooid.

Zalm en De Graaf nemen intussen maar wat graag de honneurs waar. Zelfs al komt Balkenende gauw terug, de machtsbalans, die toch al niet doorsloeg in het voordeel van het CDA, zal voorgoed verschoven zijn.