Thursday, August 26, 2004

vrouwen op golven

Het abortusschip Women on Waves mag geen abortussen meer uitvoeren op zee. Staatssecretaris Ross (Zorg) heeft in de vergunning voor de mobiele abortuskliniek bepaald dat de abortussen moeten plaatsvinden binnen een straal van 25 kilometer van het ziekenhuis waarmee het een samenwerkingsovereenkomst heeft, het Slotervaart in Amsterdam. Feitelijk wordt daarmee het verrichten van abortussen op zee onmogelijk.

De abortusboot is een mobiele kliniek waarop onder meer veilige abortussen kunnen worden uitgevoerd, maar ook voorlichting wordt gegeven over contraceptie en zwangerschapstesten en overtijdsbehandelingen worden uitgevoerd. De boot vaart uit naar landen waar abortus illegaal is, maar waar contraceptie voor vrouwen vaak ook moeilijk te krijgen is. De boot is nu op weg naar Portugal, maar was eerder in Polen en Ierland. Landen waar ze voor wat betreft vrouwenrechten nog een beetje achterlijk zijn soms. De abortussen worden uitgevoerd in de buiten-territoriale wateren, waar de wetten van het land niet gelden. Rebecca Gomperts, de oprichtster van Women on Waves werkte eerder als arts op het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior. Zo kwam ze op het idee.

Nu heeft CDA-staatsecetaris Ross dus bepaald dat op het schip alleen abortussen mogen worden uitgevoerd als het binnen 25 km van het Slotervaartziekenhuis is.
Da's geen beleid. Da's pesterij.