Saturday, August 07, 2004

Veertigurige werkweek (2)

De Volkskrant van vandaag kopt: "Langer werken op zichzelf zet geen zoden aan de dijk".
In dat artikel prikt de Volkskrant de mythe door die de laatste tijd wel een epidemie lijkt te worden: dat we met zijn allen weer veertig uur moeten gaan werken om de economie er weer bovenop te helpen. Bedrijven maken momenteel graag gebruik van de verklaarde economische crisis om veertig uur werk te eisen voor het 36 uur loon. Het kabinet probeert hetzelfde met haar ambtenaren.

Maar dat blijkt dus uitermate kortzichtig. Volgens het CPB werkt arbeidstijdverlenging het alleen maar als tegelijk lastenverlichting plaatsvindt (zodat je dus meer gaat verdienen, niet minder), en als er bedrijfstijdverlenging plaatsvindt. Bovendien kun je beter niet de werkdagen verlengen, maar wel ATV-dagen inleveren.
Als mensen massal meer gaan verdienen, gaan ze namelijk ook meer besteden. En dat levert uiteindelijk weer belastingverlaging op. Verlengde bedrijfstijden betekent dat gebouwen, machines etc. beter worden benut. Dus dat is efficienter.

Alleen: Nederlanders zijn de afgelopen jaren massal bereid geweest om welvaart in te ruilen voor vrije tijd. Die vrije tijd wordt niet alleen besteed aan ontspanning maar ook aan gezin (mede omdat kinderopvang zo abominabel geregeld is) en vrijwilligerswerk (Nederland is ongeveer het land met de grootste vrijwilligersparticipatie ter wereld). De vraag is dus of het, zelfs als salaris gewoon wordt bijgeplust, wel gaat werken, arbeidstijdverlenging.