Sunday, August 29, 2004

Protest tegen de Republikeinse Conventie in New York

Morgen start de Republikeinse Conventie in New York. In New York wonen vijf Democraten op elke Republikein (hoe komen ze dan toch aan die Republikeinse burgemeester Bloomberg? ) dus de plaats op zich al is een provocatie. Vele actiesites zien het licht. Massaal geven de NewYorkers bijgestaan door toegestroomde actiegroepen blijk van hun afschuw.
* Vandaag vindt de grootste demo plaats, georganiseerd door de organisatie United for Peace & Justice. De burgemeester heeft hen verboden samen te komen in Central Park: het gras zou er maar onder lijden...
* Voor vanavond staat een blokkade van Broadway op het programma, omdat veel bezoekers van de Conventie daar naar de shows gaan kijken...nogal een uitje.
* Voor morgen staat de "Still We Rise"- mars gepland.
* Gister zijn 264 fietsdemonstranten gearresteerd. Ze worden opgesloten op een oude pier. Dat doet me denken aan de manier waarop er werd omgegaan met demonstranten tijdens de Eurotop in Amsterdam indertijd.

Het is prettig om te zien dat Links in Amerika eindelijk weer zijn stem gevonden heeft. Maar de algemene verwachting is, dat de demonstraties in het voordeel van Bush zullen werken. Vooral als er rellen uitbreken - en de arrestatie van de fietsdemonstranten wijst erop de de politie onder de Republikeinse burgemeester Bloomberg daar inderdaad op uit is. Tijdens de Vietnam-oorlog verwerkten Republikeinen beelden van demo's en rellen met de politie in hun spotjes en wonnen op hun sloffen. Kijk eens wat een zootje, onze tegenstanders: kies ons, dan krijgt u tenminste een net, gezagsgetrouw en opgeruimd Amerika!

Demo's werken alleen als duidelijk is dat het protest behoorlijk substantieel is, en behoorlijk breed. Als, kortom, het ook de gewone Amerikaan is die meedoet. De demo van vandaag is daarvoor de meest aangewezen. Want die mikt op het brede publiek en moet de grootste worden van alle acties van deze dagen.
Dat is ook de reden dat Bloomberg de demonstranten verbood om bijeen te komen in Central Park. Want dat is niet alleen de meest geijkte plek voor massademonstraties. Op die grote grasvlakte kun je ook goed zien (en filmen) hoe veel mensen aanwezig zijn. En dat is nou even niet de bedoeling van de Republikeinse burgemeester.

Als men in New York voldoende kracht weet op te bouwen, zou dat wel eens een een belangrijke factor kunnen blijken voor de afloop van de presidentsverkiezingen dit najaar. Maar of het al zo ver is?
Over een paar uur zullen we het weten.