Tuesday, May 25, 2004

begrotingsbehandeling!

Vandaag is het een van de hoogtepunten in het leven van een ambtenaar:
er is begrotingsbehandeling! In de Eerste Kamer !!

Dat geeft altijd een heel logistiek probleem. Vragen moeten eerst langs de minister, dan langs Bureau Secretaris-Generaal, waar ze weer worden verdeeld over directies, waar ze worden beantwoord, en vervolgens moeten ze ook weer via diezelfde weg terug -en door iedereen onderweg worden goedgekeurd. paraafjes halen heet dat. En dat allemaal in een paar uur.

Er zijn ambtenaren die een beetje mismoedig beginnen te zuchten bij het woor kamervraag. Wij niet. Wij rennen door de gangen met stukken papier, raken documenten kijt, krijgen een en ander niet in het voorgeschreven format geplakt, deleten het format per ongeluk en doen intussen ijverig toezeggingen die ons voor de rest van het jaar bezig houden.
Gelukkig hebben we veel kamervragen. En da's heel goed voor een afdeling als je veel vragen hebt, want dan ben je duidelijk Belangrijk en kun je je Profileren!

Als we klaar zijn met beantwoorden, lees ik de bijdragen. Die van Onze Senator Sam Pormes valt tegen. Hij gaat niet over de Grote Issues die momenteel spelen, en niet over de Grote Lijnen die uitgezet zouden moeten worden. Het is niet meer dan een allegaartje van vraagjes en puntjes. En visie zit er al helemaal niet in.

Soms jeuken je vingers, dat wel.