Thursday, June 09, 2005

Koopje.We wisten het natuurlijk al, maar nu wordt het ook in kaart gebracht. "Bush liet zich bij afwijzen Kyoto sterk leiden door olieconcern ExxonMobil", kopt NRC. Ze baseert zich op de Guardian en de New York Times dat documenten van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken in bezit heeft.

Een voormalige lobbyist van ExxonMobil werd aangesteld als ambtenaar. Hij redigeerde alle wetenschappelijke rapporten van de overheid over klimaatverandering. Als er bijvoorbeeld stond dat er 'onzekerheid' bestond over het bestaan van het broeikaseffect, maakte hij daarvan:'belangrijke en fundamentele onzekerheid'. Als er stond: "The attribution of the causes of biological and ecological changes to climate change or variability is difficult." maakte hij daarvan: 'extremely difficult'. Oftewel, de lobbyist bleef gewoon doorgaan met lobbyen, maar nu vanuit de overheid.

Relevante vraag: hoeveel heeft ExxonMobil destijds bijgedragen aan de campagne voor de verkiezing van Bush? Veel. In 2000 schonk ExxonMobil $1.375.250 aan verkiezingscampagnes - en hee, 90 % daarvan (ruim 1.2 miljoen dollar) ging naar de Republikeinen. Maar dat is een koopje als je daarmee je toekomstige bedrijfswinsten veiligstelt en 'belangrijke' invloed krijgt op regeringsbeleid. En nog goedkoop van je personeel af komt ook.